Periton kanseri, periton adı verilen karın zarında görülen bir kanser türüdür. Periton yani karın içi zarı, karın duvarını içten saran bir örtüdür. Bu zar karın içindeki organların üzerini örterek, karın içindeki organların birbirine sürtünmesini önler. Karın içindeki sıvı dengesini düzenler. Periton kanseri, bizzat peritonun kendisinden kaynaklanabileceği gibi, karın içindeki kanserlerin karına yayılması ve peritonu tutmasıyla da oluşur. En sık kalın bağırsak, yumurtalık ve mide kanserleri peritona yayılır. Bu kanserlerde, kanser hücreleri karın içine dökülür. Dökülen bu hücreler peritonda kanser oluşumuna neden olur.
Periton Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Karın zarı kanserinin başlıca belirtileri şunlardır;
Karında şişlik
Karın ağrısı
Sık idrara çıkma
Kabızlık
Karında ele gelen kitle
Kilo kaybı
Karında sıvı toplanması
Periton Kanserinin Tedavisi Nasıldır?
Periton kanserinin tedavisinde, periton ameliyat ile çıkartılır. Bu işleme peritonektomi adı verilir. Kanserin sıçradığı karın zarının ve hastalıklı organların çıkarılmasına sitoredüktif cerrahi denir. .Peritona yayılmış kanserlerin tedavisinde damar yoluyla verilerek uygulanan standart kemoterapi tedavisi yeterli olmaz. Bu yüzden, karın zarı kanserlerinde, periton çıkarılıp tümörler temizlendikten sonra sıcak kemoterapi uygulaması yapılmaktadır.
Sıcak Kemoterapi (HİPEK) Nedir?
Öncelikle ameliyatla karın zarı ve tümörlü olan tüm organlar çıkarılır. Daha sonra, hasta anestezi altındayken ve henüz karın kapatılmadan sıcak kemoterapi tedavisine başlanır. Karın kapatılmadan önce, karın içine özel kateterler yerleştirilir. Bu kateterler, kemoterapi sıvısını ısıtan özel cihazlar ile bağlantılıdır. Karın boşluğuna, içinde kemoterapi ilaçlarının olduğu, yaklaşık 3,5 litre kadar ısıtılmış sıvı verilir. Bu sıvı bir süre sonra tekrar geri alınarak işlem tamamlanır. Tedavinin süresi ilaca göre değişmekte olup 30 ile 90 dakika arasında değişir. Sıcağın kendisi, tümör hücreleri üzerinde öldürücü bir etkiye sahiptir. Ayrıca sıcak, kemoterapi ilacının tümör hücresi üzerine öldürücü etkisini de artırmaktadır. Sıcak kemoterapide ısı 41-43 derece olacak şekilde ayarlanır. Bu ısı, hem tümör hücrelerini öldüren hem de dokuya zarar vermeyen bir ısıdır. Özetle, sıcak kemoterapide birinci aşama ameliyattır. Ameliyatta tümörlü dokular çıkarılır. İkinci aşama olan sıcak kemoterapide, geride kalan tümör hücreleri temizlenir. Üçüncü aşamada ise damar yolundan kemoterapi ilaçları verilerek, sıcak kemoterapinin üç aşaması tamamlanır.
Yorum Yazın