HİPEK Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

HİPEK Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Karın içi organlardan köken alan bazı kanserlerde karın zarı (periton) tutulumu olduğunda hastanın karın boşluğunda sıvı toplanmaya başlar. Buna asit adı verilir. Bu sıvı hastanın karnının giderek şişmesine neden olur. Karın boşluğundaki sıvı miktarı arttıkça, karın içindeki organlar üzerine olan bası ve gerginlik artar. Hasta soluk alıp vermekte zorlanır. Hatta bazen sıvı o kadar artar ki, hasta yatmakta zorlanır. Ara sıra hastayı rahatlatmak için bu sıvı enjektör ile dışarıya alınıp boşaltılsa da, kısa sürede tekrar toplanır.

Bu şekilde ileri düzeyde kanseri olan hastalarda, yaşam kalitesini iyileştirmek ve yaşam süresini uzatmak amacıyla,  sitoredüktif cerrahi ve HİPEK tedavisi uygulanmaktadır.

HİPEK tedavisinin en sık uygulandığı hastalıklar; karın zarı (periton) kanseri olan psödomiksoma peritonei, apandiks kanseri, yumurtalık (over) kanseridir. Bunun dışında HİPEK tedavisi, kolon (kalın bağırsak), mide ve pankreas kanserlerinde de uygulanmaya başlamıştır.

HİPEK tedavisi ile birlikte bazı organların ve karın zarının alınması (sitoredüktif cerrahi + peritonektomi) da uygulanabilir. HİPEK tedavisi sonrası sistemik kemoterapi de uygulanabilir. Tek başına HİPEK tedavisi, genel sağlık durumu bozukluğu ya da hastalığı nedeniyle sitoredüktif cerrahi uygulanamayan asitli hastalarda, sadece şikayetleri hafifletmek amacıyla uygulanabilir.

Yorum Yazın

E-mail adresiniz yayınlanmaz.