Peritonitis karsinomatoza, kadınlarda over (yumurtalık), ileri evre kalın bağırsak kanseri, mide ve apendiksin bazı kanserlerinde kanser hücrelerinin karın boşluğunu ve karın boşluğunda bulunan organların üzerini kaplayan karın zarına (periton’a) yayılması durumudur. Kanser hücreleri, yer çekiminin etkisi ile daha çok karın alt bölgelerini tutar. Karın zarında kanserli hücrelerin tutulum yerlerine göre hastalık tutulum oranı belirlenir ve bu yayılım derecesine göre tedavi planlanır.
Peritonitis karsinomatoza olan hastalarda, öncelikle hastalığın vücutta başka yerleri etkileyip etkilemediği araştırılmalıdır. Eğer kanser karın boşluğu dışında başka bir organa yayılmamışsa, önce ameliyat ile kanserinin olduğu bölge ile birlikte karın zarında yayılım olan yerleri çıkartmak gerekir. Amaç karın boşluğundaki kanseri tamamen temizlemek ve geride hiç kanserli bir doku bırakmamaktır. Bu işleme sitoredüksiyon adı verilir. Tedavi başarısını arttırmak için ameliyat sırasında ısıtılmış kemoterapi de uygulanmalıdır.
Sitoredüktif cerrahide görünür tümörlerin temizlenmesinin ardından, gözle görülmeyen tümor hücrelerini yok etmeye yönelik karın içi sıcak kemoterapi (HİPEK) uygulanır. Genel olarak, 41-42 dereceye kadar ısıtılan sıvı, karın içine ameliyat sırasında gönderilir ve ortalama olarak 1-1.5 saat içeride bekletilir. Daha sonra karından tamamen çekilerek kesi kapatılır.⠀
Yorum Yazın